Spominjamo se bitke pri sisku

Danes, 22. junija se spominjamo hrabrih junakov, ki so pri trdnjavi Sisek na Hrvaškem porazili številčnejše osmanske sile. Gre za pomembno zmago Evropejcev nad Turki in islamom, v kateri so se izkazali tudi slovenski bojevniki iz Kranjske, Koroške in Štajerske. Zmagoslavno vojsko je vodil Andrej Turjaški iz plemiške rodbine Auersperg, ki si je prislužil ime Kranjski Ahil. Odločilno vlogo v bitki pa je imela tudi kranjska konjenica na čelu z Adamom Ravbarjem iz plemiške družine Rauber.

Zmaga Evropejcev je takrat zatrla turški prodor v slovenske dežele. Obenem je šlo za v zgodovini večkrat videno manifestacijo evropskega bojevniškega duha in vztrajnosti, zaradi katere so mnogokrat Evropejci prevladali nad številčno močnejšimi tujimi osvajalci. Tako kot Špartanci in Grki pri Termopilah ali kot Rusi na Kulikovem polju so se slovenske, hrvaške in ostale cesarske sile soočale s sovražnikom, ki je imel številčno premoč, saj je vojska polmeseca in zvezde pod poveljstvom poturčenca Hasana Paše Predojevića štela približno  trikrat več glav od evropskih bojevnikov. Evropa je kljub temu tistega dne slavila veliko zmago, ki je le ena izmed mnogih zmag v boju proti osvajalcem, ki danes znova kolonizirajo staro celino.

V negotovih časih, ko smo znova priča vzponu Islama, ki se že tretjič v zgodovini pripravlja na osvajanje Evrope, le da njegove vojske tokrat prihajajo zakrinkane v “begunce” in “ekonomske migrante”, domači izdajalci in mednarodni nosilci globalizma in egalitarne ideologije pa jim zaradi lastnih interesov v imenu “humanitarnosti” na stežaj odpirajo vrata v Evropo se moramo spomniti junaških del naših prednikov. Znova prihaja čas, ko bodo takšna dejanja potrebna za obstoj in preporod naše civilizacije in za ohranitev naše biološke integritete in etnokulturne dediščine.

Vsem junakom, ki so pred slabimi petsto leti potolkli tujca in porazili islamske horde, ki so hotele zavzeti slovenske dežele in srednjo Evropo, smo se poklonili na gradu Turjak, ki je bil eden izmed sedežev rodbine Auersperg, iz katere je izhajal tudi Andrej Turjaški, ki je vodil kranjske in koroške sile v zmago proti turškemu osvajalcu.

Slavna junaštva preteklosti naj nas navdihujejo v časih, ko znova, čeprav v drugačni obliki, poteka boj za Evropo!

Slava vsem junakom Evrope, ki so s svojim trudom in krvjo ustavili prodor turške sablje v osrčje naše celine!

Branimo domovino – Branimo Evropo!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.