Dominique Venner – Božič: Lepota v življenju

Približujemo se Božiču, kar je le še eno ime za zimski solsticij. Božič, ki je povezan z zimzelenim drevesom, se že od davnin praznuje v evropskih deželah kot praznik ponovnega prebujanja narave po zimskem počitku. Pri tem si ne moremo pomagati, da ne bi pomislili kako se bo tudi Evropa enega dne predramila iz svojega globokega spanca, pa čeprav le ta traja dlje od enega naravnega cikla.

Božič je za otroke, je pa tudi praznik v katerem igra lepota svojo vlogo. Mar ni ravno to pravšnji čas za premlevanje o tem ključnem konceptu, ki je tudi eden od treh elementov Homerske triade: »Narava kot temelj, odličnost kot cilj, lepota kot horizont«?

Namesto razpravljanja o lepoti bi svojim bralcem raje ponudil kakšen praktičen nasvet, brez da bi s tem zanemarjal meditacijo razmišljanja; estetika je temelj etike – definicija dobrega je lepota – etika pa je temelj estetike – dobro je neločljivo z lepoto. 

Negujte estetski čut, oziroma lepoto, pri sebi in pri svojih bližnjih. Lepota ni stvar denarja in potrošništva. Njo najdemo v vseh stvareh, predvsem pa v majhnih podrobnostih življenja.

Narava nam lepoto daje zastonj; V poeziji oblakov na jasnem nebu, v zvoku pljuskajočega dežja na šotor, v zvezdnih nočeh, v poletnem zahajanju sonca, v prvih snežinkah, v zimskih barvah gozda, v prvih cvetlicah na vrtu, v nočnem skovikanju sove, v vonju gozdnega ognja nad kočo na podeželju…Če nam je ta lepota dana od narave, pa zahteva lepota, ki jo ustvarimo v naših življenjih trud in pozornost.

Zapomnite si, brez harmonije v barvah, materialih, oblikah in stilih ni lepote, ali veselja. To drži tako za dom kot tudi za oblačila in za majhne podrobnosti v življenju. Izogibajte se sintetiki in plastiki, raje izberite naravne materiale.

Brez vljudnega vedenja do naših bližnjih, pa tudi do neznancev – razen, če gre za bedake – ni lepote.

Omenil sem že, da je estetika temelj etike. Zares drži, da brez moralne in telesne uravnovešenosti ni lepote. Zato svoje težave in skrbi, tako tiste, ki vas mučijo v srcu, kot tudi telesne in tiste povezane z vašim delom v času napornih mesecev, zadržite zase. Tako vas bodo zaradi vaše diskretnosti drugi spoštovali, sami pa boste pridobili sloves osebe, ki je dobra družba. Pridobili pa boste tudi samospoštovanje.

Vesel Božič vsem!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.