Kormilo: “Ideja o »bratstvu in enotnosti« se še vedno agresivno vsiljuje splošnemu prebivalstvu.”

S člani srbske organizacije Kormilo (Krmilo), s katero smo nedavno imeli skupno akcijo proti jugonostalgiji, smo se pogovarjali o množičnih migracijah, ostankih komunizma, mednarodnem sodelovanju in o drugih zanimivih temah.

Predstavite nam vašo organizacijo in vaša glavna načela

Kormilo je nacional-revolucionarna organizacija iz Srbije. Ustanovljena je bila septembra 2018, saj v tem času ni bilo nobene opcije, ki bi bila izrecno nacionalna. Glavni cilj Kormila je prebujanje nacionalne zavesti med ljudmi, to pa nam uspeva skozi tri glavna načela našega delovanja.

Kaj nam lahko poveste o vaših glavnih aktivnostih?

Tri glavna načela našega delovanja so: dnevno-politična vprašanja, ekologija in humanitarno delo. Poleg opozarjanja na pomembna dnevno-politična vprašanja, dosegamo prebujanje nacionalne zavesti tudi z obeleževanjem pomembnih obletnic in s serijo priročnikov za nacionaliste, ki smo jih nedavno začeli objavljati ter so takoj postali zelo popularni. Glede ekoloških akcij smo kot organizacija mnenja, da se posameznik ne more imeti za rodoljuba, če ne skrbi za naravo in za okolje, v katerem živi. Zato hočemo glede tega storiti vse kar je v naši moči. S humanitarnimi akcijami se ukvarjamo že od začetka, saj se zavedamo velikih težav s katerimi se soočajo družine z več otroki na katere je družba pozabila. V zadnjih treh letih smo precej izboljšali način za zbiranje živil, tako da smo od deljenja nekaj obrokov na ulici napredovali do tega, da enkrat na mesec družinam dostavljamo raznorazna živila.

S katerimi tujimi organizacijami imate najboljše odnose? Ali podpirate koncept evropske solidarnosti in sodelovanja med evropskimi identitarci in nacionalisti?

Vedno smo imeli dobre odnose s posameznimi organizacijami, ki so naklonjene Srbiji. Največkrat smo sodelovali s francosko organizacijo Bastion Social in z italijansko organizacijo Solid Onlus. Našo organizacijo smo predstavili na tribunah na Poljskem, v Italiji in v Franciji. Nedolgo nazaj smo na poziv ATC iz Italije začeli sodelovati tudi z mnogimi drugimi evropskimi in svetovnimi organizacijami ter upamo, da se bo to sodelovanje nadaljevalo. Kormilo že od svoje ustanovitve vodi politiko »Evropa narodov, ne Evropska unija!«. Evropa Patria Nostra!

Kateri avtorji so imeli največ vpliva na razvoj vaših idej?

Vsekakor so na nas najbolj vplivali naši domači avtorji, kot so slikar in pisec Dragoš Kalajić, srbski pesnik Jovan Dučić, Miloš Crnjanski, Milan Rakić, najbolj pa Petar Petrović Njegoš.

Predkratkim ste skupaj z nami organizirali skupno simbolično akcijo Stop jugonostalgiji. V Sloveniji je jugonostalgija še vedno močno prisotna v medijih, šolah in drugih ustanovah. Kako je s tem v Srbiji?

Trenutna politična garnitura v Srbiji je sestavljena izključno iz potomcev komunističnih partijskih funkcionarjev. Druga najmočnejša stranka v Srbiji, Socialistična stranka Srbije, je neposredni potomec Komunistične partije Jugoslavije. Ideja o »bratstvu in enotnosti« se še vedno agresivno vsiljuje splošnemu prebivalstvu. V imenih ulic, šol in trgov prevladujejo domači in regijski komunisti in partizani. Praznovanje partizanskih vojnih uspehov ima še vedno glavno vlogo znotraj kulturno zgodovinske dediščine. Vrnitev lastnine, ki je bila leta 1945, v času revolucije odvzeta, poteka izredno počasi. Na stopnji oblasti je jugonostalgija še vedno precej močna, medtem ko med prebivalstvom prevladuje drugačno mnenje.

Kako bi opisali trenutno politično situacijo v vaši državi?

Navzven obstajajo različne politične opcije, vendar pa se je pokazalo, da vse politične stranke služijo istemu sistemu, katerega cilj je samo osebna korist, brez nacionalnega napredka.

Kako močna je neoliberalna propaganda, ki si prizadeva za družbo posameznikov brez nacionalnih in kulturnih korenin, v Srbiji?

Agresivna neoliberalna propaganda, ki jo množično širijo osrednji mediji ni imela velikega pričakovanega vpliva na javno mnenje. Mladina je pokazala, da še vedno opstaja upanje za bodočnost.

Kakšna je trenutna situacija v Srbiji glede množičnih migracij iz Bližnjega vzhoda, Afrike in Azije?

Čeprav je bila Srbija zaradi svoje geografske lege obsojena, da bo postajališče migrantov na njihovi poti v Zahodno Evropo, se jih veliko zadržuje tukaj, saj sta hrvaška in madžarska meja zaprti. O številu migrantov in o njihovih prestopkih ni veliko uradnih podatkov, saj se oblast trudi minimizirati ta problem. Vsak dan prihaja, tako v mestih, kot tudi v vaseh, do novih kraj, napadov in vlomov, pa tudi do pretepov in ubojev med migranti. Zaradi tega je nastala skupina ljudi, ki v želji ohranjanja varnosti spremlja premike migrantov izven taborišč, preprečuje napade in obhaja ulice, kjer je nevarnost povečana. Ta organizacija je deležna velike podpore naroda, to pa samo po sebi govori o obširnosti migrantskega problema. Najbolj nas skrbi vprašanje ali se je naša oblast zavezala, da bo sprejela vse migrante, ki jih bo Evropska unija zavrnila, saj je Srbija zadnja država v kateri so se nahajali pred vstopom v območje Evropske unije.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost?

V prihodnosti načrtujemo še več aktivizma in sodelovanja z istomišljeniki doma in v tujini, pa tudi večji obseg humanitarnih akcij in tako naprej. To seveda zahteva še več ljudi na terenu, zato pozivamo vse, da se vključujejo in angažirajo.

Hvala za intervju, bi radi še kaj sporočili našim aktivistom in bralcem?

Vašim aktivistom in bralcem sporočamo, naj bodo še naprej dejavni in pa predvsem motivirani in disciplinirani, saj bo tako uspeh njihove ideje zagotovljen.

Ne popuščajte, saj ste del širše evropske borbe za nacionalno stvar!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.