Revolt Through Tradition: »Tradicija je kulturna, moralna in intelektualna dediščina, ki jo ljudstvo podeduje od svojih prednikov.«

Revolt Through Tradition, ali Upor skozi tradicijo, je ameriška metapolitična organizacija, ki spodbuja aktivno in zdravo življenje znotraj ameriške desnice, ter želi ustvariti nacionalistično kulturo, ki bi bila temelj nove ameriške desnice. Z njenimi člani smo se pogovarjali o trenutnem stanju v ZDA, o dojemanju tradicije, o metapolitiki in o drugih aktualnih vprašanjih.

Predstavite nam vašo organizacijo in vaše glavne cilje…

Revolt Through Tradition smo konec leta 2018 ustanovili trije prijatelji, ki smo se nekaj let prej spoznali preko lokalnega uličnega aktivizma v regiji Združenih držav Amerike, ki se imenuje Nova Anglija. Ameriški desnici smo hoteli ponuditi tisto, česar ji je primanjkovalo. Opazili smo veliko napak znotraj naše nacionalistične scene, ki smo jih želeli odpraviti. Hoteli smo predstaviti novo vizijo in zgraditi gibanje, ki bi temeljilo na kvaliteti.

Naša misija je zagovarjanje preporoda legionarskega duha, kot tudi ustvarjanje kulture za novo ameriško desnico. Naši glavni cilji so usmerjanje mladine, netenje iskre novega zavedanja tradicionalnih vrednot, kultiviranje bojevniškega duha, promoviranje zdravega načina življenja v umu, telesu in duhu, osvetljevanje poti do spoznanja večnih vrednot hierarhije in aristokracije, navezovanje stikov z našimi čezcelinskimi zavezniki in prispevanje k političnim bojem.

Tako kot mi, imate tudi vi v vašem imenu besedo »tradicija«. Tradicija proti tiraniji sicer smatra tradicijo za manifestacijo etnične ali rasne duše določenega ljudstva, njihovega občutenja sveta  in njihovih karakteristik. Verjamemo, da je tradicijo v tem smislu najbolje opisal francoski mislec Dominique Venner, ko je rekel, da tradicija odraža dedne karakteristike sorodnih ljudstev in njihovo duhovno dediščino. Bi se sami strinjali s takšno razlago in kako vi dojemate tradicijo in tradicionalne vrednote?

Splošno gledano, je tradicija kulturna, moralna in intelektualna dediščina, ki jo ljudstvo podeduje od svojih prednikov. V ožjem pomenu pa Tradicija z veliko začetnico predstavlja tiste večne vrednote, ki se manifestirajo v določenih kulturah in civilizacijah. Med takšne večne vrednote štejemo na primer hierarhijo, paternalizem, prvenstvo duhovnih pred materialnimi dobrinami in dajanje absolutne prednosti božanskemu. 

Pri svojih aktivnostih se, tako kot tudi mi in kot večina sodobnih identitarnih gibanj, posvečate predvsem metapolitičnemu delovanju in »kulturni vojni«. Kako bi opisali metapolitiko in katera gibanja so po vašem mnenju najbolj uspešni primeri takšnega delovanja?

Metapolitika združuje ideje in kulturne vrednote, da bi tako povzročila dolgoročne politične in kulturne spremembe. Gre za ne-politične predpogoje, ki omogočajo politično spremembo. Naše glavno orožje je samoizpopolnjevanje samih sebe, dokler ne postanemo gibanje zdravih, aktivnih in uspešnih ljudi. Lahko ustvarjate najboljšo propagando, ki ima širok domet, vendar pa je na koncu pomembno, da ste sami solidna oseba, takšna ki je lahko drugim za zgled in ki jo bodo rade volje podprli. Najbolj uspešne metapolitične aktivnosti lahko opazimo pri skupinah, kakršna je italijanska Casa Pound. Morda najboljši primer uspešno vodenega metapolitičnega gibanja pa lahko najdemo v Ukrajini, kjer obstajajo v javnosti gibanja, ki se posvečajo fizičnim treningom in izobraževanju, ter vzpostavljajo za to primerne prostore. Tega drugje ne vidimo ravno pogosto. Naše gibanje se ne bo obdržalo in postalo stabilno, če se ne bomo organizirali v resničnem svetu. Ne smemo se skrivati na spletu.

Kaj nam lahko poveste o trenutnem stanju nacionalističnih gibanj in organizacij v ZDA?

Ko na naših potovanjih spoznavamo nacionaliste iz celega sveta opažamo, da v pogovorih o nacionalistični sceni v ZDA velikokrat hitro pridemo do tega, da je disfunkcionalna in ujeta v preteklosti. Žal je to res. V tej sceni je veliko tistih, ki mislijo, da je vse skupaj nekakšen hollywoodski film, kult smrti ali pa meme iz 4chana. Mi smo vedno pripravljeni sodelovati z drugimi, ki podpirajo naše sporočilo in si želijo izboljšav znotraj gibanja. Ameriška desnica se mora nehati pretvarjati, da znova bijemo bitke ameriške revolucije, državljanske vojne, druge svetovne vojne, ali katere druge vojne iz preteklosti. Časi so se spremenili. Vzpon interneta in druge nagle spremembe, ki jih je prineslo 21. stoletje, pomenijo, da potrebujemo novo strategijo, nove analize in nove rešitve.

Predstavljate se kot »mladinsko« gibanje. Na kakšen način lahko naše ideje najbolje predstavimo mladim?

To nas pogosto sprašujejo, naš odgovor pa je precej edinstven. Mladost dojemamo v širšem smislu. Biti mlad za nas ne pomeni biti določene starosti, temveč pomeni imeti duha, ki ga napori vsakdanjega življenja niso popolnoma omrežili. Biti mlad pomeni ne odrekati se svojih moral in principov, pomeni pa tudi, da ne obupavamo. Mladosten človek se vsako jutro zbudi pripravljen na nadaljevanje dobrega boja. Sodobno mladino moramo pridobiti, ne tako, da jim kot iz učbenika vsiljujemo naše poglede, temveč da jih vodimo na njihovi lastni poti s pomočjo lekcij, ki smo se jih sami naučili. Mnogi pristopajo k temu vprašanju na zelo statičen način, vendar pa se lahko z bolj raznolikim pristopom obenem osredotočamo na temeljne vrednote medtem, ko iščemo nove načine kako naše pozitivno sporočilo predstaviti mladini. Upamo, da bomo te vrednote lahko izrazili na nove načine, skozi umetnost, glasbo in način oblačenja. Nihče noče biti del gibanja debelih, neurejenih in slabo oblečenih mož. Prav tako se nihčne noče družiti z družbeno nespretnimi ljudmi, ki so izgubili stik z realnostjo.

Kateri misleci, pisatelji in filozofi so najbolj vplivali na vašo organizacijo?

Veliko ljudi, skupin in gibanj je imelo ključne vloge pri razvoju naše organizacije in je omogočilo razvoj našega svetovnega nazora. Glede na to, da smo metapolitična skupina so na nas vplivali predvsem mnogi veliki politični in filozofski misleci med katere spadajo Julius Evola, Ernst Jünger, Dominique Venner, Friedrich Nietzsche in Mark Avrelij, če jih le nekaj naštejemo. Prav tako pa so tudi nekateri sodobni evropski politični misleci veliko prispevali k razvoju našega gibanja, bodisi s svojim pisanjem, bodisi z izgradnjo modela za metapolitična gibanja, ki nas navdihujejo, kljub temu, da so od nas oddaljena več tisoč milj.

Kakšno je vaše mnenje o različnih subkulturah in glasbenih žanrih v nacionalističnem gibanju?

Nikoli se ne da vseh osrečiti, ne glede na gibanje. Zato si tega tudi ne smemo zadati za cilj. Objavili smo več videoposnetkov v katere smo vključili različno glasbo kot je elektronika, trap, hardbass, vaporwave, RAC, evropska klasična glasba in black metal. Vedno se bodo našli tisti, ki jim določena glasba ne odgovarja, vendar pa mislimo, da imajo vsi ti žanri svoje mesto v nacionalističnih gibanjih. Moramo podpirati in spodbujati nacionalistično glasbo, saj je ključen del naše kulture. Zato bomo podpirali vsakogar, ki se znotraj naših gibanj ukvarja z umetnostjo. Če ne bomo ničesar proizvajali, bomo nehali obstajati.

Kakšno je trenutno stanje v ZDA z raznimi levimi organizacijami? Vam levičarji povzročajo težave?

Levica v ZDA ni desnici nikoli povzročala kakšnih otipljivih problemov. To pa seveda ne pomeni, da ne povzročajo škode. Velikokrat nas poskušajo »razkriti« v čim večjem številu, posledica tega pa je, da mnogi med nami izgubijo službo. Vendar pa levica ni naša glavna težava, temveč so to skorumpirani organi kazenskega pregona in vladne agencije, ki ustvarjajo lažne zarote in uvajajo ukrepe proti svobodi govora in zdravim načinom življenja. Bidnova administracija je sprožila »domačo vojno proti terorizmu«. Moramo se zavedati, da obstaja zelo resnična grožnja političnega zatiranja in lažnih obtožb.

Kako vaše ideje sprejemajo vsakdanji »nepolitični« beli Američani?

To je zanimivo vprašanje, saj se povprečni Američani pravzaprav v mnogih pogledih strinjajo z nami. Ugaja jim ideja krepke, umsko in telesno zdrave družine. Ugaja jim ideja preprostega, čistega načina življenja. Kljub temu se zmedejo, ko se jim te koncepte predstavi znotraj političnega ali metapolitičnega okvirja. Seme zaradi katerega bodo želeli postati nekaj več kot le sužnji moderne dobe, je bilo že posejano. Treba je le še zrušiti zidove v njihovih umih. To pomeni, da je treba postopoma izničiti večletno pranje možganov.

Nacionalisti večinoma razumejo, da Donald Trump ni bil nekakšen »rešitelj Zahoda«. Kljub temu je pokazal določen odpor do najbolj škodljivih aspektov kulturnega marksizma, obenem pa je vsaj poskušal ukrepati tudi glede množičnih migracij. Po drugi strani Bidnova administracija odpira meje za množične migracije. Torej, kakšno je vaše mnenje o Trumpu, predvsem če ga primerjamo z Bidnom?

Od Trumpa smo pričakovali več kot je naredil. Vendar pa nikoli nismo svoje volje in pripravljenosti pogojevali z njim, tako da nas to ni preveč prizadelo. Ne glede na to, kakšno mnenje ima kdo o Trumpu, ostaja dejstvo, da nam je pokazal kako se bo establišment boril in branil kot žival ujeta v kot, ko ga začne ogrožati nekdo, ki ga smatra za outsiderja. Korupcija ni bila nikoli tako očitna, zaradi tega pa se pri ljudeh pojavljajo dvomi glede vsega. Veliko ljudi se je začelo zavedati kako slabe so pravzaprav stvari. Zaradi tega začenjajo dojemati, da je klasičen lažni boj med »liberalci« in »konservativci« nesmiseln. Nami, ki se nahajamo izven klasične delitve med oslom (demokrati) in slonom (republikanci), to le koristi.

78 milijonov Američanov je zelo jeznih, Biden pa že dela poteze, ki bodo tem ljudem materialno škodovale. Zelo očitno postaja, da njega na obeh straneh spektra nihče ne mara. Zahvaljujoč Trumpu smo spoznali kako nizko so se bili pripravljeni spustiti, da bi onemogočili populističnega kandidata, zaradi Bidna pa bomo spoznali kako grozen je establišment pri vodenju države in tudi kako maščevalen je do tistega dela prebivalstva, ki si je drznilo samo izbrati svojega voditelja. Zaradi njihovih kratkovidnih ukrepov proti našim svoboščinam, nas bo velik del ameriškega prebivalstva začel podpirati.

Hvala vam za intervju. Za konec nam morda lahko poveste kakšni so vaši načrti za prihodnost?

Hočemo predvsem izboljšati našo kulturo, kot tudi življenja naših prijateljev in družin. Radi bi, da bi naši fantje živeli zdravo in aktivno. Naša organizacija je bila ustanovljena, da bi postala svetilnik pozitivnosti in zdravja znotraj našega gibanja. Hoteli smo preprečiti, da bi se naši zavezniki in podporniki radikalizirali v smeri, ki bi jih vodila na pot nasilja in obupovanja. Kot skupina se ne obremenjujemo s številčnostjo. Hočemo vzpostaviti mrežo kvalitetnih daljnovidnih mož, ki so ukoreninjeni v tradicijah, zaradi katerih so to kar so. Druge hočemo pripraviti na življenje v ruševinah podirajočega se modernega sveta.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.